Charming river-view apartment

VLTAVA RESIDENCE 505

Interior design
Prague - Karlin, Czech Republic
< 100 m2
2015

Tento projekt bol pre nás v mnohom jedinečný. Klientka sa na niekoľko mesiacov stala naším mentorom a žiakom zároveň. Vložila do nás plnú dôveru a snažila sa, aby každé rozhodnutie náš koncept obohatilo.
Výsledkom je útulný a funkčný priestor, plný kúzelných detailov, ktorý je pripravený stať sa domovom.

Všetko začalo klientskými zmenami

Klientka nás pôvodne vyhľadala za účelom návrhu kúpeľne a toalety. Termín uzávierky klientských zmien sa rýchlo blížil. Bolo nutné vniesť život do plánovanej tuctovej kúpeľne a vymyslieť dispozíciu predimenzovanej toalety s vývodom na pračku tak, aby sme maximalizovali množstvo úložných priestorov.

Na toalete sme zmenili polohu klozetu, čo nám poskytlo dostatok miesta pre pračku, sušičku, vysávač, čistiace prostriedky a ďalšie predmety potrebné na pranie a upratovanie.
V kúpeľni sme tiež pridali úložné priestory: niky ku vani a skrinku pod umývadlo.
Obe miestnosti sme opticky zväčšili návrhom podsvietených zrkadiel a voľbou materiálov vo svetlých odtieňoch. Všetci traja (my a klientka) sme sa doslova zamilovali do kombinácie zamatovo bieleho 3D obkladu a jemne béžovej dlažby s decentnými, na prvý pohľad nepostrehnuteľnými, "třpytkami".
U stavebnej firmy sme si na obklade vybojovali milimetrové spáry a nasvietenie, ktoré bolo zásadné, aby jeho plastická štruktúra naozaj vynikla. Výsledný efekt je neskutočný! (neskutočne krásny na pohľad aj na dotyk)

Na rad prišla kuchyňa

Po úspechu s kúpeľňou a toaletou sme sa s klientkou dohodli na dotvorení celého interiéru.
Podľa našich návrhov sme nechali vyrobiť všetok vstavaný nábytok, kúpeľňový nábytok, obývačkovú "stenu", zrkadlá, jedálenský stôl a kuchynskú linku.
Kuchyňu klientka zvolila cenovo dostupnú, modulovú. Našou úlohou bolo vymyslieť ju tak, aby splnila nasledovné kritériá: ergonómia, dostatok úložných priestorov, vtip a elegancia.
Kuchyňa mala pôsobiť vzdušne a nenútene. Mala byť súčasťou obývačky a jedálne a voľne do nich zasahovať. Rozhodli sme sa tomu prispôsobiť ako geometriu, tak aj materiály.
Zopakovali sme farebnú škálu z kúpeľne. Biely lesk lakovaného nábytku sme postavili do jemného kontrastu s béžovými stenami a skleneným obkladom v rovnakom odtieni.
Mysleli sme, že najväčšou divočinou bude zrnitá textúra pracovnej dosky z Technistone. Avšak netrvalo dlho a priestor ožil tónmi tyrkysu a medi.

Dotvorenie spálne

Na opačnej strane chodby, s výhľadom do dvora a výstupom na lodžiu, sa nachádza spálňa.

Klientka si priala, aby design tejto miestnosti korešpondoval s designom celého bytu, ale bol o niečo čistejší a jednoduchší. Pre budúceho nájomníka tu mala byť možnosť (nie však nutnosť) dotvoriť si ju vlastnými predmetmi, ku ktorým má vzťah.
Vybavenie sme obmedzili na: posteľ, nočné stolíky, toaletný stolík, zrkadlo a šatníkovú skriňu.
Design čela postele sme zvolili po celej šírke miestnosti najmä preto, aby sme zbytočne netrieštili plochu steny za posteľou. Zároveň nám toto riešenie zjednodušilo úpravu rozvodov elektriny, ktorá by bola v železobetónovej stene omnoho koplikovanejšia.
Po oboch stranách postele sme inštalovali nástenné nočné lampy na pohyblivých ramenách, vypínače a zásuvky. Tak, ako v ostatných miestnostiach, aj tu sme vytvorili rôzne režimy osvetlenia – práca, relax, zábava. Špeciálnu pozornosť sme venovali návrhu vypínačov a zásuviek tam, kde sú potrebné a pohodlné na používanie.

V zrkadlách

Nedostatky dispozície v kombinácii s pomerne malou rozlohou bytu, sme, popri návrhu vstavaného nábytku a zmeny konceptu osvetlenia, riešili tiež použitím zrkadiel. Okrem optického zväčšenia jednotlivých miestností nám práve zrkadlá pomohli vyťažiť maximum z polohy a orientácie tohoto bytu.
Obrovské podsvietené zrkadlo v ráme, vyrobené podľa našich predstáv, zrkadlí výhľad na rieku cez koruny stromov. Človek ho po chvíli nevníma ako odraz. Má pocit, že sa pozerá von oknom.
Z rovnakého dôvodu sme ďalšie zrkadlo zavesili do čela jedálenského stola. Cez kruhový "priezor" je tak možné pozorovať interiér či exteriér v jeho rôznych obmenách, vždy z nového uhlu pohľadu.

Krása v jednoduchosti

Pri pohľade na dokončený interiér človeka už ani nenapadne, koľko detailov bolo nutné vyriešiť a koľko zakamuflovať, aby sme sa dopracovali ku všetkým tým, na pohľad jednoduchým, riešeniam.
Vezmime napríklad zádverie. Na mieru vyrobená skriňa vyzerá, akoby bola vstavaná do výklenku v stene. V skutočnosti sa ale jedná kompletne o truhlársky výrobok, na ktorom sú zo strany vstupu lakované dvierka a zvyšok tvorí MDF s povrchovou úpravou steny, spájaná v rohoch pod uhlom 45°.
Podobný princíp sme použili v šatníku, ktorý sme vytvorili "odkrojením" kúska pracovne. Dlhú úzku miestnosť sme tak rozdelili na priestranný šatník so štedrým úložným priestorom a útulnú pracovňu s príjemnými proporciami. Táto miestnosť je zároveň ideálna pre hostí.

Premena chodby

Byt bol už podľa pôvodného projektu jasne rozdelený na dennú a nočnú zónu. Komunikáciou medzi nimi bola klasická, bodovkami osvetlená, chodba s piatimi dverami. Rozhodli sme sa, že túto chodbu zmeníme na príjemný, atraktívny priestor.
Bodovky sme nahradili lineárnym podsvietením stropu, stenu s dverami sme ozdobili pútavými veselými obrázkami a na podlahu sme položili krásny koberec s orientálnym vzorom v modernom poňatí.
A prekvapenie? Dlhá úzka chodba sa vďaka zvolenému spôsobu podsvietenia pocitovo rozšírila! V byte nám pribudla ďalšia útulná (takmer) izba.

Zadanie bolo na prvý pohľad jednoduché - byt mal byť elegantný, ale pritom útulný, veselý a hlavne nesmel stáť moc peňazí.

Práce na novostavbe v Karlíne zahŕňali všetko od špecifikácie klientských zmien pre stavbu, cez návrh nábytku a výber materiálov, až po styling interiéru a photoshoot. Novostavba stojí na brehu Vltavy, neďaleko Rohanského ostrova (Rezidence Vltava), predmetom realizácie bol byt 3+kk o rozloze 85 m2 v 5. podlaží. Do bytu vedú dva vstupy – prvý zo schodiska a druhý priamo z výťahu.

Silnými stránkami pôvodného projektu bola poloha bytu, nádherný výhľad na rieku z obývacej časti, atraktívny výhľad do dvora z oboch izieb a priestranná lodžia. Naopak slabinami boli absencia zádveia (oba vstupy viedli priamo do obývacej izby s kuchyňou), absencia úložných priestorov, nevhodná dispozícia toalety a nevyhovujúci koncept osvetlenia.

Love what you see?

Get in touch today and let's create something together.

CADFACE

+420 733 785 359

  • facebook
  • pinterest
  • houzz

© 2020 by CADFACE